فهرست مطالب

نشریه مدیریت استاندارد و کیفیت
سال دهم شماره 3 (پیاپی 36، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بررسی نقش کنترل کیفیت بر ارزش شرکت در چرخه عمر
    عالمه مداحیان امیری، سید علی نبوی چاشمی*، ایرج مهدوی، رضا حسن زاده صفحه 0

    این مقاله به بررسی مدیریت کیفیت بر ارزش شرکت در چرخه عمر می‏پردازد و آن را با شرکت‏های همتای فاقد کنترل کیفیت مقایسه می‏نماید. برای این منظور جهت سنجش الگوی مدیریت کیفیت در بین سیستم‏های کیفیت، گواهینامه ایزو9001 که مربوط به سیستم کنترل کیفیت است مبنای کار قرار گرفت. و شرکت‏هایی که فاقد این گواهینامه بودند، شرکت‏های فاقد کنترل کیفیت معرفی شدند. برای سنجش ارزش شرکت از معیار نسبت کیوتوبین استفاده شد. جامعه آماری مورد مطالعه شرکت‏های تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار می‏باشد که قبل از بازه زمانی تحقیق از سال 1391تا 1397 گواهینامه کنترل کیفیت ایزو 9001 را دریافت کرده بودند و همچنین شرکت‏هایی که در بازه زمانی تحقیق فاقد گواهینامه ایزو 9001 بودند. برای تحلیل معادلات رگرسیونی چند متغیره، روش داده‏های تابلویی با رویکرد اثرات ثابت و تصادفی بررسی و آزمون شد. نتایج این تحقیق نشان داد اخذ ایزو توانسته است در دوره رشد تاثیر معناداری بر ارزش شرکت داشته باشد.اما در دوره بلوغ نتوانسته تغییر چندانی بر ارزش شرکت داشته باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت، ایزو9001، ارزش شرکت، چرخه عمر، نسبت کیوتوبین
  • طراحی الگوی شفافیت سازمانی در جهت سلامت نظام اداری
    محمدامین جمشیدیان، ناصر میرسپاسی*، کرم الله دانش فرد صفحات 1-41

    یکی از عوامل تهدیدکننده سلامت اداری در ایران، فقدان شفافیت سازمانی است. شفافیت سبب افزایش نظارت های مردمی بر رفتارها و تصمیم های کارگزاران بخش دولتی شده و بدین صورت فرصت ارتکاب فساد محدود می شود و اعمال قانونی مسیولین، از لحاظ کیفی نیز به طور مطلوب انجام خواهد شد. از این رو به دلیل اهمیت و نقشی که شفافیت سازمانی در ارتقاء سلامت اداری و پیشگیری از فساد دارد، این پژوهش به دنبال ارایه الگوی شفافیت سازمانی در جهت سلامت نظام اداری در سازمان های دولتی بود. پژوهش حاضر در چارچوب رویکرد کیفی و با استفاده از روش تحلیل مضمون و شبکه مضامین صورت گرفته است. مشارکت کنندگان بالقوه اعضای هییت علمی دانشگاه بودند که با سازمان های دولتی در ارتباط و دارای سوابق پژوهشی همچون تالیف کتاب یا مقاله مرتبط با موضوع شفافیت سازمانی و سلامت اداری بودند و همچنین کارشناسان خبره که دارای حداقل 15 سال سابقه کار در سازمان های دولتی و از تحصیلات کارشناسی ارشد و بالاتر برخوردار بوده و در پست های مدیریتی مشغول انجام وظیفه می باشند. در این پژوهش با 8 نفر از متخصصان اداری و دانشگاهی با استفاده از شیوه نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی بر مبنای اشباع نظر، مصاحبه هایی صورت پذیرفت. الگوی شفافیت سازمانی در جهت سلامت نظام اداری در قالب 2 مضمون فراگیر، 11 مضمون سازمان دهنده و 52 مضمون پایه ارایه گردید. مضامین فراگیر شفافیت سازمانی در جهت سلامت نظام اداری شامل دو مضمون سازمانی و محیطی است. همچنین مضامین پایه مربوط به مضمون سازمان دهنده سازمانی شامل: ساختاری، فرهنگی، رفتاری، اهداف سازمان و راهبرهای سازمان است و مضامین پایه مربوط به مضمون سازمان دهنده محیطی شامل: حقوقی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و تکنولوژیکی است. با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که از این یافته ها می توان به عنوان الگوی شفافیت سازمانی در جهت سلامت نظام اداری، بهره برداری شود.

    کلیدواژگان: شفافیت سازمانی، سلامت اداری، فساد اداری، تحلیل مضمون
  • بررسی موانع تاثیرگذار در پیاده سازی سیستم مدیریت انرژی (ISO5001) در صنایع دفاعی
    اکبر جعفری*، جواد فهیم صفحه 2

    امروزه یکی از نیازهای مبرم جوامع انسانی به خصوص صنایع در تمامی کشورها، مسئله مدیریت انرژی می باشد. محدودیت منابع تجدید ناپذیر، هزینه های بالای سوخت، آلودگی های زیست محیطی و بحران های انرژی و مفهوم توسعه پایدار که هدف غایی تمامی جوامع می باشد، دلایل اصلی توجه به مبحث انرژی است. در این راستا سازمان های ملی و بین المللی درزمینه ی تدوین استاندارد، اقداماتی زمینه ی تهیه استانداردهای سیستم های مدیریت انرژی انجام داده اند که مهم ترین آن ها، استاندارد ISO50001 می باشد. انرژی برای صنایع دفاعی امری حیاتی است و می تواند هزینه اصلی این صنایع باشد. با توجه به اهمیت مدیریت انرژی، تعدادی از سیستم های مدیریت انرژی ملی، منطقه ای و بین المللی برای ادغام بهره وری انرژی در شیوه های مدیریت سازمان ها برای تنظیم دقیق فرآیندهای عملیاتی و بهبود کار آیی سیستم های صنعتی توسعه یافته اند. هدف از این پژوهش بررسی موانع تاثیرگذار در پیاده سازی سیستم مدیریت انرژی ISO50001 در صنایع دفاعی می باشد. این پژوهش، به صورت توصیفی- پیمایشی می باشد. به منظور تحلیل و بررسی جایگاه مدیریت انرژی در صنعت دفاعی ابتدا باید موانع پیش رو موردتوجه قرار گیرد به این منظور جهت مشخص شدن این موانع ابتدا با تحلیل عاملی موانع پیاده سازی مدیریت انرژی در صنعت مذکور تعداد 30 پرسشنامه حاوی 26 سوال در اختیار 30 نفر از خبرگان یخش صنعت دفاعی قرار داده شد. سپس نتایج پرسشنامه با استفاده از نرم افزار Spss مورد تحلیل قرار گرفت و میزان تحقق هرکدام از عوامل تعیین گردید. براساس مطالعات کتابخانه ای، موانع تاثیرگذار در پیاده سازی سیستم مدیریت انرژی (ISO5001) در صنایع دفاعی، مدیریتی، فرا سازمانی، فرهنگ سازی، انگیزشی، کمبود منابع، موانع راهبردی و موانع ناشی از سازمان دهی می باشد. نتایج نشان داد که موانع ناشی از عدم سازمان دهی مناسب در صنعت دفاعی با میانگین 95/6 مهم ترین موانع پیاده سازی استاندارد سیستم های مدیریت انرژی در صنعت دفاعی می باشد ازاین رو توجه بیشتر به این موانع و انجام اقدامات موردنیاز برای رفع آن ها به پیاده سازی این استاندارد کمک قابل توجهی می کند.

    کلیدواژگان: پیاده سازی استاندارد، سیستم مدیریت انرژی، صنایع دفاعی
  • مدل بهینه عملکرد بانکی مبتنی بر TQM و ERM
    علی افروزیان اذر، نادر رضایی*، زهره حاجی ها، عسگر پاک مرام صفحه 3

    در دنیای رقابتی امروزی بانک ها به دنبال حفظ سهم بازار خود و بدست آوردن سهم بیشتری از بازار و حفظ مشتریان خود می باشند، در نتیجه بهبود کیفیت، مدیریت ریسک سازمانی و عملکرد از فاکتورهای مهم بقای بانک ها در دنیای کنونی است. در همین راستا، مدیریت کیفیت فراگیر (TQM) و مدیریت ریسک سازمانی (ERM) یکی از نظام های پر طرفداری است که سازمان ها برای رسیدن به سطح بالایی از کیفیت از آن بهره می برند. تحقیق حاضر با استفاده از رویکرد معادلات ساختاری به بررسی و اولویت بندی عوامل مرتبط با استفاده از تکنیک تحلیل عاملی، فاکتورهای مدیریت کیفیت فراگیر و مدیریت ریسک سازمانی بر بهبود عملکرد بانکی با مطالعه موردی بانک های دولتی استان آذربایجانشرقی پرداخته شده است. یافته های پژوهش گویای آن است که مدیریت کیفیت جامع و مدیریت ریسک سازمانی نقش موثری بر بهبود عملکرد بانک های استان آذربایجان شرقی دارد. بنابراین به طور کلی با استخراج چنین الگویی، می توان سازوکار مشخصی برای ارزیابی، تدوین خط مشی و ارتقای کیفیت اعتباری نظام بانکی تدوین نمود.

    کلیدواژگان: عملکرد بانکی، مدیریت کیفیت جامع، مدیریت ریسک سازمان
  • طراحی الگوی ارتقای کیفیت روحیه تعاون فراگیران نظام آموزش و پرورش مبتنی بر نظریه داده بنیاد
    سید کریم حسامی رازلیقی، صغری افکانه*، اصغر شریفی صفحه 6

    هدف اصلی پژوهش حاضر، طراحی الگوی ارتقای کیفیت روحیه تعاون دانش آموزان در نظام آموزش و پرورش بود. در پژوهش حاضر از روش کیفی مبتنی بر نظریه داده‎بنیاد استفاده شد. مشارکت کنندگان بالقوه تمامی خبرگان، دبیران و متخصصان آموزش و پرورش در شهر شیراز بودند که با بهره گیری از روش نمونه گیری هدفمند از نوع انتخاب صاحب نظران کلیدی، با 20 نفر از خبرگان، مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام شد. برای رسیدن به کفایت نمونه از اشباع نظری استفاده شد، به طوری که مصاحبه ها تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. داده های پژوهش با روش مصاحبه های نیمه ساختاریافته جمع آوری و جهت تضمین قابلیت اطمینان و کفایت داده های پژوهش، از روش مطالعه مکرر، مقایسه داده ها، خلاصه سازی و دسته بندی اطلاعات بدون اعمال تغییرات در داده ها، استفاده شد. یافته ها نشان داد که مقوله و مولفه های ارتقای کیفیت روحیه تعاون شامل 20 مقوله و 65 مفهوم می باشد که بر اساس رهیافت نظام مند نظریه داده بنیاد اشتراس و کوربین پس از کدگذاری باز، مفاهیم و مقوله ها استخراج شدند و در مرحله کدگذاری محوری این مقوله ها در قالب شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، پدیده محوری، راهبردها و پیامدها شناسایی و سپس الگوی ترسیمی پژوهش ترسیم شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که از منظر مقوله پیامدی؛ ارتقای فرهنگ ایثار و از خودگذشتگی، افزایش مسئولیت پذیری اجتماعی، افزایش مشارکت اجتماعی، افزایش مهارت های ارتباطی و گروهی، غنی سازی ارزش های انسان دوستانه، رشد انگیزه و پیشرفت تحصیلی؛ می تواند موجب ارتقای کیفیت روحیه تعاون دانش آموزان شود.

    کلیدواژگان: کیفیت، روحیه تعاون، نظام آموزش و پرورش، نظریه داده بنیاد
  • مدلسازی ارزیابی الزامات فنی سازه های سبز با رویکرد تحلیل شبکه و گسترش کیفیت فازی
    محمدسعید مظفری مهر* صفحات 42-67

    با توجه به اهمیت مباحث توسعه پایدار، مدیریت انرژی و نقشی که ساختمان ها در مصرف انرژی دارند، موضوع سازه های سبز از منظر علمی و عملی مورد توجه قرار گرفته است. مدیریت پروژه ساختمان سبز، کوششی در جهت تامین کیفیت یکپارچه از نظر اقتصادی، اجتماعی و محیطی است. استفاده معقول از منابع طبیعی و مدیریت صحیح ساختمان سازی به حفظ منابع طبیعی و کاهش مصرف انرژی کمک نموده (محافظت از انرژی) و سبب افزایش کیفیت محیطی شده است. این مطالعه با هدف مدلسازی ارزیابی الزامات فنی سازه های سبز مبتنی بر نیاز مشتریان تدوین شده است. ابتدا موضوع منابع محدود انرژی و مدیریت پروژه ساختمان سبز مورد بررسی قرار گرفته است. در ادامه به ساختمان سبز به عنوان نسل جدید ساختمان پرداخته شده است. به منظور ارزیابی الزامات فنی سازه های سبز، در گام نخست نیازمندی های مشتریان شناسایی و با روش تحلیل شبکه فازی تعیین اولویت شده است. برای ترجمه نیازهای مشتریان به الزامات فنی ساختمان سبز و تدوین ماتریس ارتباطات آنها، از تابع کیفیت فازی استفاده شده است. از آنجا که ابزار سنجش اوزان و تعیین روابط، عبارات کلامی خبرگان بوده است برای غلبه بر عدم اطمینان موجود، از منطق فازی و اعداد فازی مثلثی برای کمی کردن دیدگاه خبرگان استفاده شده است. نتایج تحلیل شبکه فازی نشان داد شاخص مدیریت هزینه از بیشترین اولویت برخوردار است. شاخص زیبایی شناسی بنا در اولویت دوم، شاخص مدیریت انرژی و مدیریت ریسک نیز در اولویت های بعدی قرار دارند. در نهایت نتایج تابع کیفیت فازی نشان داد در ساخت یک ساختمان سبز، هزینه ساخت از بیشترین اهمیت برخوردار است. مقاومت سازه در اولویت دوم و فضاهای موردنیاز، اندازه سازه، طراحی فضای عمومی و زمان ساخت در اولویت های بعدی قرار دارند. به منظور ارزیابی الزامات فنی سازه های سبز باید در گام های نخستین بر مدیریت هزینه متمرکز شد.

    کلیدواژگان: الزامات فنی ساخت، سازه سبز، مدیریت هزینه، مدیریت انرژی، مدیریت ریسک
|
  • Investigating the role of quality control on company value in life cycle
    Madahian Amiri Aleme, Seyedali Nabavichashmi *, Iraj Mahdavi, Reza Hasanzadeh Page 0

    This article examines quality management on the value of the company in the life cycle and compares it with counterparts without quality control. For this purpose, in order to measure the quality management pattern among quality systems, ISO 9001 certification, which is related to the quality control system, was used. And companies that did not have ISO 9001 certification at the time of review were also companies that did not have quality control. Ciotobin ratio criterion was used to measure the value of the company. The statistical population of the study is the manufacturing companies listed on the stock exchange that had received ISO 9001 quality control certification before the research period from 2012 to 2018 and also the companies that did not have ISO 9001 certification during the research period. To analyze multivariate regression equations, the panel data method was investigated and tested with the fixed and random effects approach. The results of this study showed that obtaining ISO could have a significant effect on the value of the company in the growth period. But in the maturity period could not have much change in the value of the company.

  • Designing the Model of Organizational Transparency in the Direction Administrative System Integrity
    Mohammadamin Jamshidian, Naser Mirsepasi *, Karamollah Daneshfard Pages 1-41

    One of the threats to administrative integrity in Iran is the lack of organizational transparency. Transparency has increased public oversight of the behavior and decisions of public sector agents, thus limiting the opportunity to commit corruption and legal treatment of officials, in terms of quality, will be done well. Therefore, due to the importance and role of organizational transparency in promoting administrative integrity and prevention of corruption, this study seeks to provide the model of organizational transparency in the direction administrative system integrity in government organizations. The present study is conducted within the framework of a qualitative approach and using the method of thematic analysis and thematic network. Potential participants were university faculty members who were associated with government organizations and had research backgrounds such as writing a book or article related to organizational transparency and administrative system integrity, as well as experts who have at least 15 years of experience working in government organizations and have a master's degree or higher and are working in managerial positions. In this study, interviews were conducted with 8 administrative and academic specialists using targeted sampling method and snowball based on saturation of opinion. The model of organizational transparency in the direction administrative system integrity was presented in the form of 2 global themes, 11 organizing themes and 52 basic themes. Global themes of organizational transparency in the direction administrative system integrity include both organizational and environmental themes. Also, the basic themes related to the organizational organizing theme include: structural, cultural, behavioral, organizational goals and organization strategies, and the basic themes related to the environmental organizing theme include: legal, political, economic, cultural, social and technological. According to the research findings, it can be concluded that these findings can be used as a model of organizational transparency in the direction administrative system integrity.

    Keywords: Organizational Transparency, Administrative System Integrity, Corruption, Thematic Analysis
  • Study effective barriers to the implementation of ISO5001 energy management system in the defense industry
    Akbar Jafari *, Javad Fahim Page 2

    Today, one of the urgent needs of human societies, especially industries in all countries, is the issue of energy management. Restrictions on non-renewable resources, high fuel costs, environmental pollution and energy crises, and the concept of sustainable development, which is the ultimate goal of all societies, are the main reasons for paying attention to the issue of energy. In this regard, national and international organizations in the field of standardization, have taken steps to prepare standards for energy management systems, the most important of which is the ISO50001 standard. Energy is vital to the defense industry and can be a major cost to these industries. Given the importance of energy management, a number of national, regional and international energy management systems have been developed to integrate energy efficiency into organizational management practices to fine-tune operational processes and improve the efficiency of industrial systems. The purpose of this study is to investigate the effective barriers to the implementation of ISO50001 energy management system in the defense industry. This research is descriptive-survey. In order to analyze the position of energy management in the defense industry, first the obstacles should be considered. The defense industry was put. Then, the results of the questionnaire were analyzed using SPSS software and the level of realization of each factor was determined. According to library studies, effective barriers to the implementation of energy management system (ISO5001) in the defense, management, extra-organizational, cultural, motivational, resource scarcity, strategic barriers and organizational barriers are. The results showed that the barriers due to lack of proper organization in the defense industry with an average of 6.95 is the most important barriers to the implementation of standard energy management systems in the defense industry.

  • Optimal banking performance model based on TQM and ERM
    Ali Afruzianazar, Nader Rezaie *, Zohre Hajiha, Asgar Pakmaram Page 3

    In today's competitive world, banks seek to maintain their market share and gain more market share and retain their customers, thus improving quality, Enterprise risk management and performance are important factors in the survival of banks in today's world. In this regard, total quality management (TQM) and Enterprise risk management (ERM) is one of the most popular systems that Enterprise use to achieve a high level of quality. The present study uses the structural equation approach to investigate and prioritize factors related to factor analysis, total quality management factors and Enterprise risk management on improving banking performance with a case study of state-owned banks in East Azerbaijan province. Findings indicate that total quality management and Enterprise risk management have an effective role in improving the performance of banks in East Azerbaijan province. Therefore, in general, by extracting such a model, a specific mechanism can be developed to evaluate, formulate a policy and improve the credit quality of the banking system.

  • Designing a model for promoting the quality of the cooperative spirit of learners in the education system based on Grounded Theory
    Seyed karin Hesami Razlighi, Soghra Afkaneh *, Asghar Sharifi Page 6

    The main purpose of this study was to design a model to improve the quality of student cooperation in the education system. In the present study, a qualitative method based on Grounded Theory was used. Potential participants were all experts, teachers and education specialists in Shiraz. Semi-structured interviews were conducted with 20 experts using targeted sampling method by selecting key experts. Theoretical saturation was used to reach the sample adequacy, so that the interviews continued until the theoretical saturation was reached. Research data were collected by semi-structured interviews and to ensure the reliability and adequacy of research data, the method of repeated study, data comparison, summarization and classification of information without changes in the data was used. Findings showed that the categories and components of improving the quality of cooperative spirit include 20 categories and 65 concepts. Based on the systematic approach of Strauss and Corbin's data theory, after open coding, concepts and categories were extracted. Underlying conditions, intervening conditions, phenomenon-oriented, strategies and consequences were identified and then the research pattern was drawn. The results indicate that in terms of consequence category; Promoting a culture of self-sacrifice, increasing social responsibility, increasing social participation, increasing communication and group skills, enriching humanitarian values, growing motivation and academic achievement; It can improve the quality of students' cooperative spirit.

  • Modeling the evaluation of technical requirements of green structures with network analysis approach and fuzzy quality expansion
    MohammadSaeed Mozaffari Mehr * Pages 42-67

    Given the importance of sustainable development, energy management and the role of buildings in energy consumption, the issue of green structures has been considered from a scientific and practical perspective. Green building project management is an effort to ensure integrated quality in economic, social and environmental terms. Reasonable use of natural resources and proper management of construction have helped to preserve natural resources and reduce energy consumption (energy conservation) and have increased environmental quality. This study has been developed with the aim of modeling the evaluation of technical requirements of green structures based on customer needs. First, the issue of limited energy resources and green building project management is examined. In the following, the green building as a new generation of buildings is discussed.In order to evaluate the technical requirements of green structures, in the first step, the needs of customers are identified and prioritized by fuzzy network analysis method. To translate the needs of customers to the technical requirements of green buildings and compile their communication matrix, the fuzzy quality function has been used. Since the tools for measuring weights and determining relationships have been the verbal expressions of experts, to overcome the existing uncertainty, fuzzy logic and triangular fuzzy numbers have been used to quantify the views of experts. The results of fuzzy network analysis showed that the cost management index has the highest priority. Building aesthetics index in the second priority, energy management index and risk management are in the next priorities. Finally, the results of the fuzzy quality function showed that in the construction of a green building, the construction cost is of the greatest importance. Structural strength is the second priority and required spaces, structure size, public space design and construction time are in the next priorities. In order to assess the technical requirements of green structures, the first steps should be focused on cost management.